Blog
De positieve effecten van munt & gember…
Misschien heb je de laatste tijd wat meer gegeten en gedronken dan normaal. Het kan zijn dat jouw darmen hierdoor van slag zijn. Je kunt je spijsvertering dan ondersteunen met verse munt en gember. Verse munt wordt al eeuwenlang gebruik ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit maakt verse muntthee of water met verse munt dan ook een ideaal drankje. Ook gemberthee brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. Naast thee, is het ook lekker om gember toe te voegen aan smoothies of curry’s. Zowel verse munt als gember zijn toegestaan vanaf fase 1 van het PS food en lifestyle programma.
Wat is de werking van munt?
Vroeger werd munt als pijnstiller gebruikt bij bijvoorbeeld hoofdpijn of een verkoudheid. Ook werd het ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering. Munt bevat veel positieve voedingsstoffen zoals antioxidanten (stofjes die belangrijk zijn voor onze gezondheid) en menthol. Menthol heeft een positieve invloed op onze maag, aangezien er stofjes in menthol zitten die zorgen dat de spijsverteringenzymen in de maag beter werken. Een effect hiervan is dat je een minder opgeblazen gevoel ervaart. Munt helpt namelijk bij het kalmeren van krampen in zowel maag als darm én het vermindert winderigheid.
Drankjes met verse munt
De Marokkaanse munt is de smaakvolste soort om thee van te zetten. Wil je zelf verse muntthee zetten dan is het advies om het water eerst een beetje te laten afkoelen voordat je het kokende water eroverheen gooit. Indien je kokend water over verse kruiden giet, kan een deel van de positieve stoffen verloren gaat. Je kunt het beste water koken, laten afkoelen en dan de kruiden toevoegen. De thee zal dan een beetje lauw zijn, maar je behoudt wel alle essentiële stoffen. Ik kan me voorstellen nu het wat warmer wordt dat thee niet altijd je voorkeur heeft. Je kunt ook verse munt aan je water toevoegen met eventueel een schijfje citroen.
Wat is de werking van gember?
Gember bevat veel belangrijke vitamines zoals vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. Vitamine B1 en B2 zijn betrokken bij de energievoorziening van ons lichaam. Daarnaast speelt vitamine B1 ook een rol bij de ondersteuning van het hart en het zenuwstelsel. B6 is betrokken en essentieel bij onze stofwisseling. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij onze weerstand. Gember bevat bovendien ook veel mineralen én deze zijn weer van positieve invloed op onze vochtbalans en bloeddruk. Gember stimuleert de alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken. Deze zijn betrokken bij de afbraak van suikers en vetten.
De speekselproductie, maag- en galsappen worden ook door gember gestimuleerd. Dit zorgt dat onze maaginhoud sneller naar de darmen gaan. Een opgeblazen gevoel kan net zoals munt, ook afnemen door gember. Het kan indirect ook bijdragen aan een goede stoelgang, aangezien het de samentrekkingen in je darm verbetert. Kortom: gember heeft een goede invloed op onze gezondheid.
Is gember betrokken bij onze eetlust en bloedsuikerspiegel?
Een studie heeft aangetoond dat het drinken van bijvoorbeeld warm water met gember het hongergevoel kan verminderen. De proefpersonen moesten tijdens de studie gemberpoeder, ieder ochtend 2 gram, in warm water oplossen. In tegenstelling tot de proefpersonen die dat niet deden hadden zij minder honger. De conclusie is dat ze minder voeding tot zich namen. Daarnaast liet een onderzoek zien dat gember de opname van glucose kan verhogen, waardoor je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte sneller stabiliseert.
Drankjes met gember
Je kunt heel makkelijk gember thee maken. Breng water aan de kook en snijd gember in dunne plakjes. Giet het kokende water in een theepot, voeg de stukjes gember toe en laat even trekken. Voeg eventueel een schijfje citroen of sinaasappel toe. Je kunt ook een groentesmoothie maken met spinazie, boerenkool, bleekselderij en gember. Dit is echt een powersmoothie en bevat veel voedingsstoffen. Je kunt gember natuurlijk ook toevoegen aan je water voor meer smaak.